MSV Medic

Nazad

Kad patimo od anemije, lekari nas posavetuju da u ishrani pojačamo crveno meso i zeleno povrće ili nam, ako hrana ne pokaže rezultate, preporuče neki od oralnih suplemenata koji sadrže gvožđe.

Rešenje, po preporuci lekara, može biti intravenska primena visokodoznog gvožđa. Sideropenska anemija, tj. anemija izazvana nedostatkom gvožđa, je najčešća od svih vrsta anemija. Povećane potrebe za gvožđem imaju bebe, deca i adolescenti, žene u generativnom dobu, trudnice i dojilje.

Šta da rade pacijenti koji imaju dublje anemije, veće gubitke krvi zbog drugih bolesti ili koji moraju brzo da podignu nivo gvožđa u krvi?

Najbrži način da se podigne nivo gvožđa u krvi u slučajevima ozbiljnijih anemija je da se intravenski dobije visokodozno gvožđe. Na ovaj način, intravenskom „kap po kap“ infuzijom, može se dobiti doza i do 1.000 mg za oko sat i po vremena.

Često se u praksi susrećemo sa anemijom koja je uzrokovana deficitom gvožđa, takozvanom sideropenijskom anemijom. Najvažniji parametar za nas je nivo hemoglobina u krvnoj slici koji ne bi smeo biti niži od 120g/l kod žena, 130 kod muškaraca i 110 kod trudnica.

Kome je potrebna terapija visokodoznog gvozdja

Osim za pacijente koji imaju obilna krvarenja zbog gastroenteroloških ili ginekoloških razloga, ova terapija je važna i za bolesnike koji pate od srčane insuficijencije, za žene koje imaju obilne menstruacije, trudnice ili pacijente koji se spremaju za hiruršku intervenciju. Kod nas se gvožđe intravenski može dobiti i u državnim i u privatnim bolnicama.

Ipak, postoji bitna razlika: u državnim bolnicama postoje terapije niskodoznog gvožđa pa se ono mora dobijati svakog dana ili u razmacima od po nekoliko dana i da bi se postigao efekat potrebno je ponekad i nekoliko nedelja.


Visokodozno gvožđe daje mnogo brže rezultate I ova terapija je dostupna u MSV medic ordinaciji.

Terapija gvozdjem bezbolna i komforna

Visokodozno gvožđe se dobija u dnevnoj ambulanti i reč je o bezbolnoj i komfornoj proceduri. Preporučuje se da pacijent pre terapije jede i da popije tečnost, najbolje vodu.

Glavni kriterijum za proveru uspešnosti terapije je, naravno, merenje nivoa hemoglobina. Zato se radi provera na dve nedelje i odlučuje da li eventualno treba ponoviti dozu.